Tämän niminen siis se vaiva, jota varmaan mullakin on, ja tällaista tietoa löysin siitä:

Adenomyoosi tarkoittaa sairautta, jossa kohdun limakalvon rauhasista muodostuneita ulokkeita kasvaa kohdun lihassyiden väliin, kohtulihaksen sisälle. Joskus adenomyoosia on pidetty endometrioosin 1 alalajina. Adenomyoosi on tavallinen, muutoksia löytyy joka kymmenenneltä naiselta 40 ikävuoden jälkeen, ja se on yleisempi synnyttäneillä naisilla.

Oireet

Tavallisia oireita ovat kivut, kuukautisiin liittyvät ylimääräiset vuodot sekä joskus tihentynyt virtsaamisen tarve. Joskus voi esiintyä yhdyntäkipuja tai painontunnetta alavatsalla. Adenomyoosia voi erityisesti epäillä, jos nämä oireet kehittyvät 40 vuotta täyttäneellä naisella, jolla kuukautiset aiemmin ovat olleet kivuttomat.

Taudin toteaminen

Epäily adenomyoosista syntyy oireiden perusteella. Tauti on vaikea varmuudella todeta sisätutkimuksissa; siihen kuitenkin viittaa selvä kohdun arkuus ja tasainen suurentuminen. Ultraäänitutkimuksella adenomyoosimuutokset eivät läheskään aina löydy. Jos esiintyy ylimääräisiä vuotoja, on hyvä tutkia kohdun limakalvon laatu kohtuontelosta otettavassa kudosnäytteessä. Diagnoosin varmistus saadaan vasta, jos joudutaan suorittamaan kohdunpoisto, jolloin kudostutkimus varmistaa tilanteen.

Hoito

Kipuoireita voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Hormonihoidoista ei yleensä ole apua kipuihin tai vuotoihin. Poikkeuksena on hormonikierukka, joka monella helpottaa oireita. Lopullinen hoito vaikeissa tapauksissa on kohdunpoisto.

Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi

Että silleen, ei kauheesti naurata.